Kyusho Jitsu

Bij de Kayaku-dojo kun je nu ook Kyusho Jitsu lessen volgen.De lessen van Kyusho kan je volgen vanaf de leeftijd van 15 jaar. De lessen bevatten veel praktijkoefeningen. De aspecten van het energiesysteem (yin en yang) en de biomechanische reflexen die bij stoten e.d. een belangrijke rol spelen, komen uitgebreid aan bod. Verder wordt er veel aandacht besteed aan drukpunten.

Kyusho Jitsu is de Japanse term voor het Chinese Dim Mak wat wil zeggen "dodelijke aanraking". Het is gebaseerd op de theorie van de acupunctuur.

Tot in de 13e eeuw na Christus werd acupunctuur alleen voor genezing gebruikt. Twee Chinese artsen kwamen toen op de gedachte dat het ook omgekeerd zou kunnen werken. Deze artsen deden een wetenschappelijke studie om dit te bekijken. Ze waren erg verrast over de vernietigende werking van de drukpunten. Zeker wanneer je die in een bepaalde volgorde en combinatie gebruikte. De naam die later aan deze vechtkunst is gegeven is dus niet overdreven.

Drie punten raken kan al voldoende zijn voor een knock-out. Vier punten raken, zorgt voor een diepe knock-out en vijf punten voor een knock-out waaruit het slachtoffer haast niet meer terug te halen valt. Er zijn zelfs punten waarbij de persoon die nu geraakt wordt er pas enkele uren of dagen later ziek van wordt of er zelfs aan sterft.

De kyusho KO is vooral een syncope of bloeddrukval die gegenereerd wordt door de activering van de nucleus tractii solitari in de hersenstam. Dit gebeurt onder andere door meerdere zenuwimpulsen tegelijk te veroorzaken of welbepaalde specifieke zenuwpunten te activeren.

Tegenwoordig word de leerlingen tijdens de training geleerd om degene die knock-out is, weer bij bewustzijn te brengen door restoring. Er wordt ook veel aandacht besteed aan de kennis van het menselijke lichaam, gebaseerd op zowel de oosterse als de westerse geneeskundige wetenschappen. Kyusho Jitsu is een goede aanvulling voor alle vormen van martial arts.

De training wordt gegeven door Chris Dekker. Chris Dekker is 1e dan Kyusho en is erkend Kyusho instructeur. 

Wil je weten wanneer en waar er getraind wordt neem dan even contact op.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Christiaan Dekker.